Fanny is back!

Fanny is back!

Morpheus, het langverwachte tweede deel van Fanny K. is vanaf morgen overal verkrijgbaar

Fanny reist in dit tweede deel naar Zwitserland om de uitvaart van haar vermoorde vriendin Naomi bij te wonen. Wanneer ze iets te nieuwsgierig wordt naar de precieze omstandigheden van haar overlijden, komt het gevaar angstaanjagend dichtbij. Fanny wordt opgejaagd, moet vluchten en krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek. 

In Morpheus kunnen we zien hoe Fanny herleeft na de vernederingen die ze te verduren kreeg in het eerste deel Moordgriet en net op tijd, want ze komt in een bloedstollend avontuur terecht waarbij ze haar ‘girl power’ goed zal kunnen gebruiken! 
 

Over Fanny K

Vlaanderens meest begeerde vrijgezel uit stripland, Fanny uit de Kiekeboes, kreeg in 2017 haar eigen stripreeks. Standaard Uitgeverij en Merho vertrouwden Fanny toe aan thrillerauteur Toni Coppers voor een reeks superspannende scenario’s en aan Jean-Marc Krings voor adembenemend tekenwerk. Met Fanny K. bouwt SU verder aan zijn innovatie-strategie om van grote springlevende Vlaamse stripmerken ook krachtige spin-offs te lanceren.

Founding Father Merho aan het woord

In 1977 startten de avonturen van de Kiekeboes in de krant. Al vlug werd duidelijk dat Fanny de vedette zou worden. Een mooi, jong, vrijgevochten meisje, dat was nieuw in de Vlaamse strip. Ze had haar eigen mening en ging wel eens half of helemaal uit de kleren. Dat paste gewoon in de tijdsgeest. In tegenstelling tot de andere Vlaamse series, die in de katholieke pers verschenen, werden de Kiekeboes gepubliceerd in het liberale Het Laatste Nieuws. Daar kon net iets meer. En daar maakte ik dankbaar gebruik van. Fanny had regelmatig een ander vriendje onder het motto: ‘Ik kies zelf de mannen die mij kiezen.’ En eens in de jaren ‘90 was het normaal dat ze met haar vriendjes naar bed ging.

De natte droom van het Vlaamse beeldverhaal wordt ze wel eens genoemd. Mannen zijn dol op Fanny en meisjes, zowel jonge als minder jonge, zien haar als een rolmodel. Al heel vroeg gingen er stemmen op voor een spin-off rond Fanny. Daar voelde ik niet veel voor. Waarom haar isoleren uit haar vaste biotoop? Bovendien had ik er geen tijd voor.

Ondertussen groeide de cast. Fanny kreeg een beste vriendin: Alanis. Een beetje bazig, jaloers en in de vaste overtuiging om bekend te worden. Daarna kwam de mooie mulat Tomboy erbij. Destijds niet helemaal naar de zin van mijn uitgever, vanwege haar beroep: prostituee. Fanny komt er toevallig achter, heeft het er aanvankelijk moeilijk mee, maar houdt haar mond. Het tweetal deelt een geheim. Met haar vrouwelijke intuïtie voelt Alanis dat ze ergens buiten gehouden wordt. Ze heeft een hekel aan Tomboy die in haar optiek Fanny helemaal voor zich inpalmt. De gespannen verhoudingen tussen de drie meiden maakt hun relatie interessant voor een verhalenmaker.

Twee jaar geleden kwam Standaard Uitgeverij met een goed uitgebouwd plan voor een spin-off. Rond Fanny en haar vriendinnen. Maar niet gewoon de Fanny uit de reguliere reeks. Nee, we maken de drie meisjes enkele jaren ouder, ze zijn het huis uit en staan aan het begin van hun professionele leven. Dit leek me wel wat. En het was niet de bedoeling dat ik dit zelf zou maken. Want er moest een afstand zijn met de reguliere reeks. Dus startte de zoektocht naar een geschikte tekenaar en scenarist. De scenarist was vrij vlug gevonden in mijn vriend misdaadauteur, Toni Coppers. Winnaar van de Hercule Poirotprijs 2014 en al twee jaar op rij ook winnaar van de publieksprijs. Zijn succesvolle boeken rond commissaris Liese Meerhout lagen aan de basis van de tv-serie Coppers. We kennen mekaar al een hele tijd en zijn fan van mekaars werk. Toni schrijft slimme plots en schitterende dialogen. Dus vroegen we hem voor dit project, waarop hij volmondig ja zei.

Maar nu nog een tekenaar vinden. Fanny is zo’n icoon geworden, dat het niet makkelijk is om haar in handen te geven van een andere stripmaker. Na enig zoekwerk kwamen we uit bij Jean-Marc Krings. Populair in de Franstalige stripwereld en bekend van o.a. Violine, Agence Quanta en De Sliert van Roba. Een gepassioneerd tekenaar met enorm veel metier. Ik was meteen verkocht.

Ik heb de naam een controlefreak te zijn. Maar niet voor dit project. Ik heb het volste vertrouwen in het schitterende scenario van Toni, door Jean-Marc meesterlijk in beeld gebracht. En zo heeft Fanny er in één klap twee geestelijke pluspapa’s bij. Samen met de rest van de Kiekeboes duim ik dan ook voor FANNY K.

Contacteer ons
Ruth Van Ammel Marketing en PR , WPG uitgevers België
Ruth Van Ammel Marketing en PR , WPG uitgevers België
Over Standaard Uitgeverij

Standaard Uitgeverij België is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds, Manteau en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij België verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Standaard Uitgeverij

Al bijna een eeuw lang is Standaard Uitgeverij hét huis van vertrouwen voor de grootste stripreeksen van de Lage Landen. Monumenten zoals Suske en Wiske, De Kiekeboes, Urbanus, De Rode Ridder, F.C. De Kampioenen, Nero en De Smurfen bekoren al decennialang de harten van jong en oud door de honderden verhalen die bij ons worden uitgegeven.

Daarnaast draagt Standaard Uitgeverij verrassing, vernieuwing en verbazing hoog in het vaandel. De volledig geanimeerde applicaties De Stuivende Stad (Suske en Wiske) en Allemaal Eendjes (De Kiekeboes) zijn het levende bewijs dat deze aanpak ook weerklank vindt bij het grote publiek. Deze principes worden doorgetrokken in ons uitgeefbeleid, met als beste voorbeeld de recente, zeer succesvolle lancering van de parallelreeks van Suske en Wiske: Amoras. En als Standaard Uitgeverij werken we eraan om u ook in de toekomst te blijven verbazen.

Standaard Uitgeverij
Rijnkaai 100/A11
2000 Antwerpen