Suske en Wiske veroveren Frankrijk

Grote Franse auteurs herinterpreteren werk van Willy Vandersteen

Dinsdag 25 maart 2014 — Grote Frans(talig)e scenaristen en tekenaars, waaronder Krings, Yann le Pennetier, Taymans en Morvan, brengen binnenkort eigentijdse én eigenzinnige interpretaties van enkele legendarische Suske en Wiske –verhalen. Deze “Hommages” zijn meteen de kroon op het partnership dat WPG Uitgevers België aanging met Les Editions Paquet m.b.t. uitgave en distributie van “Bob et Bobette” in Frankrijk. De samenwerking omvat eveneens een “Collection Patrimoine”, dat zijn bundelingen van Suske en Wiske avonturen door Willy Vandersteen zelf getekend en geschreven. Daarnaast zijn er Franstalige uitgaven gepland met het werk van de huidige Studio Vandersteen . En last but not least is er de eerder aangekondigde Franse release van dé strip-bestseller uit 2013, AMORAS 2047.

AMPHORIA, zoals de Franstalige versie van Amoras heet, verschijnt op 26/03 in heel Frankrijk en in Wallonië/Brussel.

Marc Legendre, auteur van AMORAS en winnaar van de Bronzen Adhemar 2013 over Amphoria:  “Ook onze Franstalige landgenoten zijn opgegroeid met Bob et Bobette. Diegene die Amphoria al konden inkijken vinden het onwaarschijnlijk straf en gedurfd…dat is alvast een prima fundament voor de lancering van de reeks in Frankrijk.

Leen Vandersteen over de Hommages : “De familie en het hele team van Studio Vandersteen is ontzettend blij én trots met dit initiatief. We hopen van harte dat onze Franse buren met volle teugen gaan genieten van het oeuvre van Willy Vandersteen.

Peter Quaghebeur, CEO van WPG Uitgevers België:  “Als uitgever denken we dat het goed is om andere creatieven uit te nodigen om aan de slag te gaan met die immense schatkamer van Suske en Wiske.  Als dat kan gebeuren door grote namen als Krings, Yann, Taymans, Morvan … dan is dat niet alleen fantastisch nieuws voor ons maar ook voor de lezers, zowel in Frankrijk als in België. De samenwerking tussen een Vlaamse en Franstalige uitgever is ook zo’n sterk verhaal omdat beide landen zo verbonden zijn in hun liefde voor strips. Zowel in België als in Frankrijk wonen en werken wereldtalenten op vlak van strips. Nergens ter wereld zijn er zoveel stripfans als in België en Frankrijk. Wat we samen doen kan ons dus sterker maken.

 

Lynn Kiekens WPG uitgevers België