Willy Vandersteenprijs 2015 voor 'Amoras 5: Wiske' van Charel Cambré en Marc Legendre

ANTWERPEN - De Willy Vandersteenprijs 2015 gaat dit jaar naar 'Amoras 5: Wiske' van Charel Cambré en Marc Legendre. Dat werd woensdag op de Boekenbeurs bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van Sabam Artes en Stripgids, en bekroont het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar. De laureaten krijgen een geldsom van 5000 euro (ter beschikking gesteld door Sabam Artes) én een tekening van de vorige laureaat, Simon Spruyt.

 

Uit het juryrapport: “Voor het eerst in zijn geschiedenis gaat de Willy Vandersteenprijs dit jaar naar twee stripmakers. Aan de ene kant een stripscenarist met een paar decennia ervaring, die zowel humoristische als realistische strips op zijn palmares heeft staan. Aan de andere kant één van de beste tekenaars van zijn generatie, wiens werk zowel kwalitatief als kwantitatief grote indruk maakt. Samen geven ze een heel nieuwe interpretatie aan enkele klassiek geworden karakters uit de Vlaamse familiestrip. Ze sturen Suske en Wiske opnieuw naar het eiland Amoras, en laten hen daar heftige avonturen beleven – in een heel nieuwe stijl, met een heel andere grafiek, met een strak verteltempo en voor een ouder publiek dan de gewone ‘rode’ reeks. En dat allemaal met personages die ondertussen zeventig jaar oud zijn. De jury van de Willy Vandersteenprijs 2015 is er van overtuigd dat Willy Vandersteen zelf érg blij zou geweest zijn met de winnaar van dit jaar. Bij unanimiteit werd de prijs toegekend aan het album ‘Amoras 5: Wiske’ van Charel Cambré en Marc Legendre.”

Tijdens de finale stemronde lagen drie titels ter tafel, en de jury houdt eraan ook de twee andere albums te vermelden: ‘S1ngle: Fantasy’ van Hanco Kolk en Peter De Wit en ‘Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort’ van Eric Hercules en Gerben Valkema.  Het zijn, vindt de jury, drie strips die overtuigend aantonen dat er ook vandaag sprankelende en vernieuwende dingen gebeuren in de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kranten- en familiestrip.

De jury bestond dit jaar uit bibliotheekmedewerker Lieve Scheers, stripauteurs Robert van der Kroft en Luc Morjaeu, en stripjournalisten Michael Minneboo en Toon Horsten. Helena Vandersteen, dochter van de naamgever, trad als naar gewoonte op als niet stemgerechtigd voorzitter. Bij de voorbije vier edities ging de prijs naar Brecht Evens, Michiel van de Pol, Typex en Simon Spruyt.

De Willy Vandersteenprijs wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de erven Vandersteen.
----------------
INFO VOOR DE PERS
Voor wie dat wil zijn er woensdag vanaf 19u hoge resolutiebeelden van de uitreiking beschikbaar. Wie daar gebruik van wil maken, neemt best op voorhand contact op met Laure Roymans, [email protected], 0499/ 40 83 90.


SABAM ARTES
Drie jaar geleden riep auteursrechtenmaatschappij Sabam ARTES in het leven. Met deze aparte unit binnen het bedrijf wil de auteursvereniging onderstrepen dat ze haar multidisciplinariteit hoog in het vaandel draagt. Daar hoort uiteraard ook de negende kunst bij.  De ondersteuning van de Willy Vandersteenprijs door Sabam ARTES sluit hier perfect bij aan.

 

Contacteer ons
Kelly Van de Pas Marketing Manager Strips & Kids, WPG Uitgevers
Kelly Van de Pas Marketing Manager Strips & Kids, WPG Uitgevers
Over Standaard Uitgeverij

Standaard Uitgeverij België is actief in Vlaanderen en biedt ontspanning en literatuur aan. Jonge lezers kunnen terecht bij de uitgeverijen Infodok, Oogappel, Standaard Uitgeverij en SU-books. Voor fictie en non-fictie zorgen de uitgeverijen Aspe NV, Davidsfonds, Manteau en M-books voor mooie namen en verhalen.

Standaard Uitgeverij België verzorgt eveneens de marketing en verkoop voor meerdere Nederlandse uitgeverijen: AUP, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Cargo, Leopold, Lev, Ploegsma, Prometheus/Bert Bakker, Querido kinderboeken, Signatuur en Thomas Rap.

Standaard Uitgeverij

Al bijna een eeuw lang is Standaard Uitgeverij hét huis van vertrouwen voor de grootste stripreeksen van de Lage Landen. Monumenten zoals Suske en Wiske, De Kiekeboes, Urbanus, De Rode Ridder, F.C. De Kampioenen, Nero en De Smurfen bekoren al decennialang de harten van jong en oud door de honderden verhalen die bij ons worden uitgegeven.

Daarnaast draagt Standaard Uitgeverij verrassing, vernieuwing en verbazing hoog in het vaandel. De volledig geanimeerde applicaties De Stuivende Stad (Suske en Wiske) en Allemaal Eendjes (De Kiekeboes) zijn het levende bewijs dat deze aanpak ook weerklank vindt bij het grote publiek. Deze principes worden doorgetrokken in ons uitgeefbeleid, met als beste voorbeeld de recente, zeer succesvolle lancering van de parallelreeks van Suske en Wiske: Amoras. En als Standaard Uitgeverij werken we eraan om u ook in de toekomst te blijven verbazen.

Standaard Uitgeverij
Rijnkaai 100/A11
2000 Antwerpen